Ana Sayfa Politika AKP ‘etki ajanlığı’ teklifini geri çekti

AKP ‘etki ajanlığı’ teklifini geri çekti

5
0

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, ‘etki ajanlığı’ yasa teklifinin geri çekildiğini duyurdu. Emir paylaşımında “Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, an itibari ile geri çekildi” dedi.

RADİKAL – Muhaliflere yönelik cadı avı yasası eleştirileri yapılan ‘etki ajanlığı’ kanun teklifi ikinci kez geri çekildi.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Adalet Komisyonu’nundaki görüşmelerde AKP’nin ‘etki ajanlığı’ yasa teklifini geri çektiğini duyurdu.

Emir X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi.”

TEMELLİ: GÜÇLÜ TEPKİYLE SONUÇ ALDIK

Yasa teklifinin geri çekilmesini değerlendiren DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, “Muhalefetin bir arada durmasının ve toplumsal muhalefetin güçlü tepkisinin sonucunu aldık. Düzenlemenin hiçbir rasyonel bir tarafı yoktu ve iktidar bir yanlıştan döndü” dedi.

DÜZENLEME NE GETİRECEK?

23 maddeden oluşan Noterlik Yasa Teklifi’nde “Etki ajanlığı” düzenlemesi olarak nitelendirilen ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” bölümüne, “Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme” başlığıyla yeni suç tanımı ekleyen 16’ıncı maddesi kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.

‘Etki ajanlığı’ tasarısı, 28 Ekim’de (2024) Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçti. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma suçu”nu düzenleyen 339. Maddesine “diğer faaliyetler” başlığı ile eklenen taslağı iktidar partisi “yeni tip ajanlık faaliyetiyle mücadele” gerekçesine dayandırıyor.

Muhalefet ise metindeki muğlak ifadeler ve kapsadığı alanın net olmaması gerekçeleriyle düzenlemenin yeni bir “cadı avı” dönemi başlatabileceğini söylüyor.

Teklifte kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak nitelendirilen bir maddeyle TCK’nın 328. Maddesinde tanımlanan “casusluk” ve 339. Maddesinde düzenlenen “Devletin güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma” suçlarına ek olarak yeni bir suç tanımı yapılıyor.

Düzenlemede; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan ya da yaptıranlar hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası var. Bu ceza 8 yıldan 12 yıla kadar çıkabiliyor.

Etki ajanlığı yasasıyla gazeteler, televizyon kanalları ve dijital medya platformların, belirli politik görüşleri desteklemek veya eleştirmek için kullanılabileceği eleştirileri yapılıyor.

Düzenleme basın meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere muhalefetin tepkisini çekmişti. Öte yandan ‘etki ajanlığı’nı yasalaştırmak isteyen AKP ve MHP’den 10 vekilin, Gürcistan’da çıkarılan benzer bir düzenlemeye ‘demokrasi tehdidi’ diyen deklarasyona imza verdiği ortaya çıkmıştı.

İlk kez mayıs ayında gündeme gelen düzenlemeyi AKP 9. Yargı Paketi’ne koymayı planlamış ancak tepkilerin ardından vazgeçmişti. (HABER MERKEZİ)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz